Κωνσταντίνος Ν. Βαρβίας: Ο ιδρυτής μίας τουριστικής αυτοκρατορίας

konstantinos-varvias-600-web

Ο Κωνσταντίνος Βαρβίας ήταν ιδρυτής μίας από τις μεγαλύτερες και πρωτοπόρες τουριστικές επιχειρήσεις σε Αίγυπτο και Ελλάδα, που συνέβαλαν στην ανάπτυξη και στη διαμόρφωση του τουριστικού κλάδου στη χώρα μας από τη δεκαετία του 1950 και μετά.

Όραμά του ήταν, το πρώτο του τουριστικό πρακτορείο στην Αίγυπτο, που ξεκίνησε το 1927 να εξελιχθεί σε μία αμιγώς Ελληνική τουριστική εταιρεία, που να περιλαμβάνει ταξιδιωτικό γραφείο, ξενοδοχείο, σύστημα πιστωτικών καρτών, οργανωμένες τουριστικές περιηγήσεις και κρουαζιέρες.

Το όραμά του πραγματοποιήθηκε, με τη βοήθεια των παιδιών του και έμεινε ζωντανό για 70χρόνια, έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Εκτός από την οικογενειακή επιχείρηση, ο Κωνσταντίνος Ν.Βαρβίας ίδρυσε το 1957 την Τουριστική Λέσχη Σουνίου-Λεγραινών, στην οποία διετέλεσε πρόεδρος, oργανώνοντας στο Ναό του Ποσειδώνα και το αρχαίο θέατρο του Θωρικού –Λαυρίου μουσικές βραδιές και παραστάσεις.

Το πρώτο τουριστικό πρακτορείο της οικογένειας Βαρβία ιδρύθηκε από τον Κων/νο Ν. Βαρβία, το 1927 στο Κάιρο

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Οργάνωσης Τουριστικών Γραφείων (F.I.A.V.) καθώς και του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Ταξιδιών και Τουρισμού για τον οποίο είχε ασχοληθεί ενεργά και με την συγγραφή του Πρώτου Καταστατικού του.

Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1948 οργάνωσε στο Ξενοδοχείο Commodore της Νέας Υόρκης, την πρωτοποριακή για την εποχή, Αιγυπτο-Ελληνική Τουριστική έκθεση για την ανάπτυξη τουριστικών πακέτων στις δύο χώρες και στην ευρύτερη περιοχή της Μ.Ανατολής.

Επίσης, την ίδια χρονιά, πρωτοστάτησε με οργάνωση κρουαζιέρων από την Αίγυπτο στην Ρόδο μεσολαβώντας στις αρμόδιες αρχές για την κατασκευή ειδικού λιμενοβραχίωνα για την πρόσδεση του πλοίου της εταιρείας ΧΑΝΔΡΗ που είχε αποκλειστικά ναυλώσει.

Όταν απεβίωσε, τον Απρίλιο του 1972, εφημερίδες της εποχής έγραφαν: “ Ο Κων/νος. Βαρβίας πέθανε έχοντας επιτελέσει ένα χρήσιμο έργο και ευτύχησε να δει τις επιχειρήσεις του να ευημερούν και να διευθύνονται από άξια χέρια”.

Η ζωή του και το πρώτο γραφείο

Ο Κωνσταντίνος Ν. Βαρβίας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1896, από πατέρα Ζακυνθινό, απόγονο «παλαιάς ευγενούς οικογενείας» που προερχόταν από τον φημισμένο οίκο των Βαρβιάνων –Κομήτων του Μπελγιολόζο, γραμμένη στην «Χρυσή Βίβλο» από τους 90 πρώτους «ευγενείς οίκους»που έφτασαν στη Ζάκυνθο το 1481 από τη Βενετία και μητέρα Συριανή, το γένος Καρακωνσταντίνου, γνωστή πιανίστρια της εποχής.

Μέλη της οικογένειας Βαρβιάνη –Βαρβία παρέμειναν στην Ζάκυνθο πρωτοστατώντας στην Εθνική Αντίσταση και τη διάσωση σπανίων κειμηλίων κατά τους σεισμούς και την πυρκαγιά της Ζακύνθου το 1953.

Διοίκηση και προσωπικό των κεντρικών γραφείων Βαρβία στο Κάιρο. Από αριστερά: Χριστόφορος Κ. Βαρβίας , Σπύρος Κ. Βαρβίας και στη μέση ο ιδρυτής Κωνσταντίνος Ν. Βαρβίας

Ο πατέρας του Κωνσταντίνου, Νικόλαος, ήταν μουσικός, ο οποίος κλήθηκε να αναλάβει τις μουσικές σπουδές στην Αμπέτειο Σχολή του Καΐρου και την συγγραφή και μελοποίηση ύμνων της ακμάζουσας Ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο.

Ο Κωνσταντίνος ήταν ο μικρότερος από τα τρία παιδιά του Νικόλαου, ο οποίος έμελλε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα τουριστικά δρώμενα τόσο της Αιγύπτου όσο και της Ελλάδας.

Το 1927 ίδρυσε το πρώτο πρακτορείο ταξιδίων στο Κάιρο – Varvias Transport &Tourism Agency (C.VARVIAS & Co.) και κατόπιν άνοιξε παραρτήματα στην Αλεξάνδρεια και Μ.Ανατολή με αντικείμενο εργασιών ένα πλήρες φάσμα ταξιδιωτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών μεταφορών (cargo).

Παντρεύτηκε τη Μαρία Μαλάνοβιτς, αυστριακής καταγωγής, γεννημένη στο Κάιρο και μαζί έκαναν πέντε γιους: τον Νικόλαο, τον Σπύρο, τον Χριστόφορο, τον Δημήτρη και τον Γιώργο.

Από αριστερά: Δημήτρης Βαρβίας, Χριστόφορος Βαρβίας, Νικόλαος Βαρβίας, Γιώργος Βαρβίας και Σπύρος Βαρβίας με τον τότε διευθυντή της Pan American στην Ελλάδα, Στέφανο Κωστόπουλο που τους απονέμει αναμνηστική πλακέτα για τα 50 χρόνια της εταιρείας. Η πρωτότυπη φωτογραφία εκτίθεται στο Μουσείο Τουρισμού.

Όλα του τα παιδιά ασχολήθηκαν με την τουριστική δραστηριότητα της οικογένειας σε Αίγυπτο και Ελλάδα, αναλαμβάνοντας υπεύθυνες θέσεις.

Ο Σπύρος Βαρβίας ήταν Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της οικογενειακής επιχείρησης.

Ο Χριστόφορος Βαρβίας ανέλαβε το 1956 το γραφείο των Αθηνών, το οποίο ιδρύθηκε το 1950.

Ο πρωτότοκος γιος του, ο Νικόλας ανέλαβε το υποκατάστημα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Ο Δημήτρης Βαρβίας ασχολήθηκε για λίγο με το κομμάτι του transfer στην Αίγυπτο ενώ ο Γιώργος Βαρβίας αρχικά ανέλαβε το ξενοδοχείο Green Coast στο Σούνιο και μετέπειτα ασχολήθηκε με την έκδοση του περιοδικού Signature που εξέδιδε η κάρτα Diners για τα μέλη της.

Η μεταφορά της έδρας των επιχειρήσεων στην Αθήνα

Ωστόσο, με την εθνικοποίηση των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση Νάσερ της Αιγύπτου το 1961, τα γραφεία σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια έκλεισαν και όλη η οικογένεια μεταφέρθηκε μόνιμα στην Ελλάδα.

Το πρώτο κατάστημα ήταν στην Καραγιώργη Σερβίας και από το 1967 και μετά στο κτίριο του Σαραντόπουλου επί της οδού Νίκης 4.

Ο δευτερότοκος γιος του Κων/νου Ν. Βαρβία και δ/νων σύμβουλος της εταιρείας, Σπύρος, στα γραφεία της ΒΑΡΒΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ A.E στην Αθήνα επί της οδού Νίκης 4

Τα εγκαίνια των Γραφείων της Εταιρείας έγιναν τον Σεπτέμβριο του 1967, όταν η ΒΑΡΒΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ A.E είχε αναλάβει μαζί μέ άλλους τουριστικούς φορείς της εποχής και τον Ε.Ο.Τ. ,την οργάνωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου της Α.S.T.A.(American Society of Travel Agents) για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Στα νέα γραφεία, η οικογένεια συνέχισε τις τουριστικές δραστηριότητες που είχε στο Κάιρο, με ιδιαίτερη έμφαση στον εισερχόμενο γενικό τουρισμό και κατόπιν στον εξερχόμενο.

Το 1959 η οικογένεια εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το σύστημα πιστωτικών καρτών Diners και Carte Blanche, αναλαμβάνοντας το franchise, και λειτουργώντας ως τμήματα των ΒΑΡΒΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ A.E.από το 1959 έως το 1969.

Το 1969 η κάρτα Diners έγινε ανώνυμη εταιρεία με διευθύνοντα σύμβουλο τον Χριστόφορο Κ. Βαρβία. Μπήκε μέτοχος η Τράπεζα Πίστεως και κατόπιν περιήλθε στη Citibank.

Καινοτόμες ταξιδιωτικές υπηρεσίες και συνεργασίες

Η οικογένεια Βαρβία εισήγαγε καινοτόμες, για την εποχή και τη χώρα μας, τουριστικές υπηρεσίες.

Ήταν από τις πρώτες στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν με τα incentives και παράλληλα με τις κρουαζιέρες σε Αμερική και Κίνα καθώς επίσης και με τον εξερχόμενο τουρισμό για σαφάρι.

Η εταιρεία Βαρβίας υπήρξε το πρώτο τουριστικό πρακτορείο με ιδιόκτητα λεωφορεία στην Αίγυπτο. Τα εικονιζόμενα τουριστικά λεωφορεία κατασκευάστηκαν στην Αλεξάνδρεια την περίοδο 1947-48.

Αντιλαμβανόμενοι τη δύναμη της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, ο Κωνσταντίνος και οι γιοί του προέβησαν σε συνεργασία με την “Ηπειρωτική” του Ποταμιάνου, για τις κρουαζιέρες από την Αμερικανική αγορά, με την Chat Tours του Κουλουβάτου, με τη Chandris Lines και την εταιρεία κρουαζιέρων του Καβουνίδη.

Επίσης, στα μέσα δεκαετίας του 70 και μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου Βαρβία, οι γιοί του συνεργάστηκαν με τον Βύρωνα Αργύρη, ιδρύοντας την Conceptours (A Varvias-Argyri Ltd.Co.) με αντικείμενο την αγορά της Αμερικής. 

Αργότερα άνοιξαν δύο γραφεία στις ΗΠΑ, το πρώτο ήταν στη Νέα Υόρκη, το  TravelForce Inc. με συμμετοχή και του Γιώργου Αλεβίζου της Saronic Cruises και το δεύτερο στο Σαν Φρανσίσκο ξεκινώντας πολυτελείς κρουαζιέρες με Αμερικανούς στην Κίνα. Ήταν πρωτοπόροι στην αγορά αυτή. Με το πλοίο του Καβουνίδη, το AquaMarine, ξεκινούσαν κρουαζιέρες incentives με Αμερικανούς προς την Κίνα.

Από τα πρώτα τουριστικά λεωφορεία της εταιρείας Βαρβία στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1970

Παράλληλα, στην Ελλάδα, η εταιρεία δραστηριοποιήθηκε και στον εξερχόμενο τουρισμό, προς Κίνα, Αφρική και γενικότερα στις 5 ηπείρους.

Τα πρώτα ταξίδια στην Κίνα έγιναν με τον συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη ενώ επεκτάθηκαν και στα ταξίδια σαφάρι σε χώρες της Αφρικής.

Ωστόσο, αργότερα που έκαναν κι άλλοι την είσοδό τους στα ταξίδια αυτά στην Ελλάδα, η εταιρεία αποφάσισε να κρατήσει μόνο το κομμάτι της Αιγύπτου.

Το τέλος της εταιρείας

Η εταιρεία ΒΑΡΒΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.ειδικευόταν στα εξερχόμενα ταξίδια στην Αίγυπτο και στον εισερχόμενο τουρισμό των incentives έως τα μέσα του 1990, όταν ο Σπύρος Βαρβίας, ο δευτερότοκος γιος του Κωνσταντίνου, αποφάσισε να σταματήσει τη δραστηριότητα της εταιρείας.

Ο λόγος ήταν ότι τα μέλη της οικογένειας, κυρίως τα παιδιά τους, είχαν ακολουθήσει διαφορετικούς επιχειρηματικούς δρόμους, είτε αναλαμβάνοντας δραστηριότητες που είχαν αποκοπεί από την εταιρεία και λειτουργούσαν ανεξάρτητα, όπως η Diners Club και το Diners World Travel είτε ιδρύοντας δικές τους επιχειρήσεις στον κλάδο των συνεδρίων incentives και event management, όπως η Ιnternational Conference Orgaziners-I.C.O. που εκπροσώπησε και στην Ελλάδα τα μηχανογραφικά συστήματα οργάνωσης συνεδρίων CONGREX και ανήκει έως και σήμερα στον Θοδωρή Σ. Βαρβία (Θοδωρής Σ.Βαρβίας & Συνεργάτες Ε.Π.Ε.), γιο του Σπύρου Κ. Βαρβία.

Το ξενοδοχείο Green Coast της εταιρείας Βαρβίας στο Σούνιο. Λειτούργησε από τη δεκαετία του 1960 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Παράλληλα, το ξενοδοχείο Green Coast στο Σούνιο, το οποίο χτίστηκε σταδιακά από το 1955 και μετά,από τον αρχιτέκτονα Aριστομένη Προβελέγγιο, λειτούργησε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Το ξενοδοχείο ξεκίνησε να λειτουργεί αποκλειστικά με τον Γερμανικό Τουριστικό Οργανισμό TUI και κατόπιν επεκτάθηκε στην αγορά του Λουξεμβούργου, Βρυξελλών κ.ά.

Αργότερα, τροποποιήθηκε σε διαμερίσματα και μεμονωμένες κατοικίες, από τις οποίες η οικογένεια διατήρησε ένα μερίδιο.

Δεξίωση υποδοχής κάρτας Diners στην Ελλάδα. Στη φωτογραφία διακρίνονται καθιστή η Καίτη Σ. Βαρβία, και όρθιοι από αριστερά: Σπύρος Κ. Βαρβίας , Κωνσταντίνος Ν. Βαρβίας , Betsy Bloomingdale, Alfred Bloomingdale.

Επίλογος

Ο Κωνσταντίνος N.Βαρβίας και η οικογένειά του, που συνεχίζει το έργο του και στη τρίτη γενιά, συγκαταλέγονται στους επιχειρηματίες του τουρισμού που έχουν όραμα, βλέπουν τον τουρισμό περισσότερο ως λειτούργημα, παρά σαν επάγγελμα και αντιμετωπίζουν τον κλάδο με σοβαρότητα και αναμφισβήτητα συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της Ελληνικής Τουριστικής Βιομηχανίας.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.