Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO)

unwto_logo

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (United Nations World Tourism Organisation -UNWTO), με έδρα τη Μαδρίτη της Ισπανίας, αποτελεί υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών υπεύθυνη για την προώθηση του υπεύθυνου, βιώσιμου και καθολικά προσβάσιμου τουρισμού. 

Ο UNWTO ενθαρρύνει την εφαρμογή του Παγκόσμιου Κώδικα Ηθικής του Τουρισμού, ώστε να μεγιστοποιήσει την κοινωνικο-οικονομική συνεισφορά του τουρισμού και να ελαχιστοποιήσει τις πιθανές αρνητικές συνέπειες. Δεσμεύεται να προωθήσει τον τουρισμό ως εργαλείο για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals -SDGs) παγκοσμίως.

Μέλη του Οργανισμού είναι 157 χώρες, 6 συνεργαζόμενα μέλη και 500 συνδεδεμένα μέλη από τον ιδιωτικό τομέα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, τουριστικές ενώσεις και τοπικές τουριστικές αρχές.

Η ιστορία του

Ως Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ιδρύθηκε επίσημα στις 27 Σεπτεμβρίου 1970 και αποτελεί εξέλιξη προηγούμενων φορέων για το διεθνή τουρισμό που προϋπήρχαν από το 1934.

Στο πρώτο διεθνές συνέδριο των Εθνικών Οργανισμών Τουρισμού που έγινε στο Λονδίνο το 1946, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου μη κυβερνητικού οργανισμού για να αντικαταστήσει τη Διεθνή Ένωση Επίσημων Οργανισμών Τουριστικής Προπαγάνδας (International Union of Official Tourist Propaganda Organizations) που είχε ιδρυθεί το 1934.  

Ο πρώτος φορέας ιδρύθηκε το 1947 και ονομάστηκε Διεθνής Ένωση Επίσημων Ταξιδιωτικών Οργανισμών (International Union of Official Travel ‎Organisations -IUOTO), με προσωρινή έδρα το Λονδίνο και αργότερα (1951) τη Γενεύη της Ελβετίας όπου θα παραμείνει έως και το 1975.

Το 1970 η Γενική Συνέλευση του IUOTO στο Μεξικό υιοθέτησε το καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), ο οποίος το 2003 μετατρέπεται σε ειδική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. 

 

 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.