Αειφορία και υπεύθυνες επενδύσεις: Το παρόν και το μέλλον στον τουρισμό

environment-pixabay_640

Το Διεθνές έτος Βιωσιμότητας στον Τουρισμό και την Ανάπτυξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού πλησιάζει στο τέλος του, όχι όμως και η σημασία του για τον κλάδο. 


  • Ποιοί είναι οι ESG Factors και γιατί επηρεάζουν τις τουριστικές επενδύσεις;
  • Πόσο ελκυστική είναι η χώρα μας για υπεύθυνες επενδύσεις στον τουρισμό;

“Στο μέλλον ο τουρισμός θα είναι μόνο αειφόρος” δήλωσε από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΕΤΕ, ο Φρανκ Πούτμαν της TUI.

Ο κ. Πούτμαν δεν είναι ο μόνος που το πιστεύει αυτό. Οι φωνές που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα τεκμηριώνουν είτε μέσω ερευνών είτε μέσω δεδομένων την ανάγκη στροφής στον αειφόρο ή βιώσιμο τουρισμό για την αντιμετώπιση των πολυδιάστατων προβλημάτων που έχει προκαλέσει το μαζικό μοντέλο ανάπτυξης.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού (WTTC), Gloria Guevara, δήλωσε πρόσφατα ότι σε έρευνα που έγινε μεταξύ των μελών του WTTC επισημάνθηκε ότι η βιωσιμότητα (αειφορία) αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον κλάδο.

Η στροφή προς τις υπεύθυνες επενδύσεις και τα πρότυπα περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG Factors) που εξετάζουν πλέον οι επενδυτικοί και αναπτυξιακοί οργανισμοί για να συμμετέχουν ή να προχωρήσουν σε μία τουριστική επένδυση δίνουν το στίγμα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον κλάδο.

Υπεύθυνες επενδύσεις με περιβαλλοντικές και κοινωνικές παραμέτρους

“Οι διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε ένα σύνολο προτύπων περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG Factors), διότι η ανταγωνιστικότητά τους στη συγκέντρωση κεφαλαίων εξαρτάται και από αυτό.”, δήλωσε ο κ. Θάνος Νιφόρος, σύμβουλος διοίκησης ελληνικών εταιρειών και σύμβουλος ανάπτυξης της FBMA Greece, στο πρόσφατο συνέδριο της FBMA στην Αθήνα.

Ο κ. Θάνος Νιφόρος, σύμβουλος διοίκησης ελληνικών εταιρειών και σύμβουλος ανάπτυξης της FBMA Greece

“Αυτή η τάση προήλθε εν μέρει από την αύξηση των κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων (SRI), αλλά κυρίως από τα μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά κινδύνου που τα Private Equity Funds και οι επενδυτικές τράπεζες έχουν παρακολουθήσει στις κύριες επενδύσεις τους.”, τόνισε ο κ. Νιφόρος στην ομιλία του.

“Αυτό συνέβη ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρηματοδότηση σχεδίων, όπου η χρησιμοποίηση των εσόδων είναι πλήρως καθορισμένη και συνεπώς μπορεί να συνδεθεί με συγκεκριμένες επενδύσεις. Επειδή η χρηματοδότηση είναι σαφώς ανιχνεύσιμη, οι τράπεζες που επενδύουν σε έργα που θεωρούνται επιβλαβή για το περιβάλλον ή την κοινωνία έχουν καταστεί στόχοι για ΜΚΟ, ομάδες πίεσης και άλλα ενδιαφερόμενα και θιγόμενα μέρη.”, εξήγησε ο κ. Νιφόρος.

Ο τουρισμός προηγήθηκε στον τομέα των υπεύθυνων επενδύσεων ως λύση για μακροπρόθεσμη επιβίωση, όπως αναφέρει ο κ. Νιφόρος:

“Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο ότι η ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία ήταν μπροστά από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να συμπεριλάβει περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα – επειδή έπρεπε να επιβιώσει μακροπρόθεσμα. Η προστασία της περιβαλλοντικής κληρονομιάς, του πολιτισμού και των τοπικών οικονομιών είναι θεμελιώδης για τον τουρισμό. Οι ενδείξεις είναι ότι το ενδιαφέρον για πιο υπεύθυνο τουρισμό αυξάνεται, δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και διαφοροποιώντας την αγορά, καθώς οι κορυφαίοι επαγγελματίες χρησιμοποιούν την περιβαλλοντική και κοινωνική τους απόδοση, για να διακρίνουν και να προσελκύσουν αγορές που διακρίνονται περισσότερο.”

Ποιοί είναι οι ESG Factors

Υπάρχει μία πληθώρα κριτηρίων τα οποία λαμβάνουν υπόψη τους οι επενδυτές κατά το σχεδιασμό ενός επενδυτικού σχεδίου, τα οποία συνοψίζονται στις εξής κατηγορίες:

 

Πόσο ελκυστική είναι η Ελλάδα για υπεύθυνες επενδύσεις;

Αν και σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) η Ελλάδα είναι 24η στην κατάταξη των πιο ανταγωνιστικών χωρών στον τουρισμό, ανεβαίνοντας σε δύο χρόνια 7 ολόκληρες θέσεις (31η το 2015), υπάρχουν ζητήματα προς επίλυση και βελτίωση για να προσελκυστούν υπεύθυνες επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο.

Ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσο, σημαντική είναι η ύπαρξη ενός εθνικού χωροταξικού σχεδίου, το οποίο όπως ανέφερε αναμένεται να καθυστερήσει καθώς προβλέπεται να θεσπιστεί σε δύο χρόνια.

Ωστόσο, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την κατάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα στον τουρισμό, η Ελλάδα δείχνει μία ιδιαίτερη δυναμική καθώς κατατάσσεται 39η το 2017, ανεβαίνοντας 22 θέσεις από το 2015.

Σε θέματα υγείας και ασφάλειας στον τουρισμό η χώρα κατατάσσεται στην 53η θέση και όσον αφορά τα εργασιακά ζητήματα στην 49η θέση.

Η φορολογική πολιτική στον τουρισμό “ρίχνει” τη χώρα πολύ χαμηλά (134η) ιδιαίτερα όσον αφορά στην ελκυστικότητά της για επενδύσεις στον κλάδο. 

Ποιό είναι το μέλλον των υπεύθυνων επενδύσεων;

Οι υπεύθυνες επενδύσεις κερδίζουν συνεχώς έδαφος και αναμένεται να αποτελέσουν μονόδρομο στο μέλλον.

Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Συμμαχίας αειφόρων επενδύσεων (Global Sustainable Investment Alliance), εμφανίζουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του 11,9%.

Το 2016 οι διεθνείς υπεύθυνες επενδύσεις έφθασαν τα περίπου 23 τρις εκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 25% από το 2014.

Μόνο στην Ευρώπη, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είναι 5,7% ενώ σύμφωνα με έρευνα της KPMG, έως το 2030 αναμένεται το σύνολο των επενδυτών να υιοθετήσουν πλήρως το σύνολο προτύπων περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG Factors).

Όπως αναφέρει η KPMG, στο μέλλον, όχι μόνο θα υπάρξει πλήρης υιοθέτηση των παραγόντων που χαρακτηρίζουν μία υπεύθυνη επένδυση αλλά και οι ίδιοι οι επενδυτές θα είναι πιο απαιτητικοί και θα αναζητούν αξιόπιστες επενδύσεις με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Απλότητα, διαφάνεια, ειλικρίνεια και ακεραιότητα αναμένεται να θεωρηθούν περισσότερο σημαντικά κριτήρια για χρηματοδότηση μίας επένδυσης ακόμη και εις βάρος της οικονομικής απόδοσης. 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.