Τι είναι Sharing Economy

Sharing Economy ή οικονομία διαμοιρασμού σημαίνει διαμοιρασμός πόρων και περιουσιακών στοιχείων σε κατάσταση αδράνειας (υπο-εκμετάλλευση δυναμικότητας) για οικονομικό, περιβαλλοντικό ή/και κοινωνικό όφελος (ΞΕΕ, 2014).

Αν και τελευταία, ο όρος αμφισβηβείται και θεωρείται ανακριβής, όπως αναφέρει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), καθόσον  τα μέρη συναλλάσσονται οικονομικά με σκοπό το κέρδος και όχι για την ανταλλαγή αγαθών.

Έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, κυρίως στον τουρισμό, όπου online πλατφόρμες διευκολύνουν τους ιδιώτες ιδιοκτήτες σπιτιών να τα νοικιάζουν σε τουρίστες, για διάστημα μικρότερο των 30 ημερών καθώς επίσης και ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να τα χρησιμοποιούν ως “ταξί”. 

Μία δημοφιλής πλατφόρμα ενοικίασης σπιτιών είναι η Airbnb, η οποία βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο των τουριστικών επιχειρηματιών, τουριστικών φορέων και προορισμών καθώς μέσα από αυτήν, υποθάλπτεται “μαύρη” επιχειρηματικότητα με αποτέλεσμα να προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός. 

 

 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.