Μπορεί να είναι η αρχή του τέλους ή αλλαγών για την Airbnb;

SUITCASE-HOME-DOOR-CHAIR-By Erol Ahmed

Φωτογραφία: fancycrave.com / By Erol Ahmed


Πολλές προσπάθειες γίνονται για την αναχαίτιση του φαινομένου Airbnb, χωρίς αποτέλεσμα. Ένας Νεοϋρκέζικος Νόμος, όμως, φαίνεται να έχει ταρακουνήσει τη μεγαλύτερη πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης σπιτιών στον κόσμο, κάνοντας την να υποσχέται ριζικές αλλαγές. Τι επιπτώσεις θα έχει άραγε μία τέτοια απόφαση για το μέλλον της Airbnb διεθνώς;

Με μηνύσεις είναι έτοιμη να απαντήσει η Airbnb  στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, σε περίπτωση που ψηφισθεί ο Νόμος, με τον οποίο προβλέπονται πρόστιμα ύψους 7.500 δολαρίων σε κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού που ανεβάζει το ακίνητό του για μίσθωση για διάστημα κάτω των 30 ημερών μέσω της διεθνούς πλατφόρμας. 

Παράλληλα, η Travel Technology Association (Travel Tech), μέλη της οποίας είναι τόσο η Airbnb όσο και άλλες παρόμοιες πλατφόρμες όπως η HomeAway, απέστειλαν στον Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης επιστολή διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας ότι ένας τέτοιος Νόμος καταπατά τα θεμελιώδη του διαδικτύου και της ελευθερίας της έκφρασης. 

Αν και ο Νόμος έχει περάσει στη Γερουσία από τον Ιούνιο, βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση καθώς είναι στην κρίση του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης αν θα τον εγκρίνει ή θα τον απορρίψει, έως τις 29 Οκτωβρίου 2016.

Οι υποσχέσεις της Airbnb για να μην εφαρμοστεί ο Νόμος

Η Airbnb έχει επιδοθεί σε μία τελευταίας στιγμής εκστρατεία να ματαιώσει τη διαδικασία της ψήφισης του Νόμου, υποσχόμενη ότι θα επιβάλλει ένα υποχρεωτικό μητρώο καταγραφής των ιδιοκτητών  καθώς και τον κανόνα «ένας ιδιοκτήτης, ένα σπίτι», όπου ένας ιδιοκτήτης θα έχει τη δυνατότητα να νοικιάζει μόνο ένα ακίνητο μέσω της πλατφόρμας.  

Επιπλέον, σε άρθρο της, σε αμερικάνικη εφημερίδα, η Airbnb υπόσχεται ότι θα δημιουργήσει μία 24ωρης λειτουργίας γραμμή παραπόνων και εξυπηρέτησης για τους γείτονες των σπιτιών που νοικιάζονται και ότι θα επιβάλλει ποινές στους ιδιοκτήτες που παραβαίνουν τον Νόμο.

Οι παραχωρήσεις αυτές, ωστόσο, δεν φαίνεται να «συγκινούν» τους αρμόδιους που φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην ψήφιση του Νόμου εντός της επόμενης εβδομάδας.

Εκπρόσωποι της Πολιτείας χαρακτήρισαν την Airbnb ως την πλατφόρμα που σχεδιάστηκε για να παρανομεί και απέκλεισαν το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης.

Παρόλα αυτά, η Airbnb παραμένει τρίτη μεγαλύτερη πλατφόρμα διεθνώς στη διάθεση καταλυμάτων και η μεγαλύτερη στο είδος της. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy) και αντικείμενο μελέτης. Οι μέχρι τώρα «διώξεις» της και μέτρα που έχουν ληφθεί παγκοσμίως, δεν έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν τη δυναμική της.

Πιθανότατα, όμως, να αναγκαστεί στο μέλλον να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης δραστηριότητας που βρίσκεται κρυμμένη και δρα μέσω αυτής.

Μπορεί η Airbnb να δώσει λύση στα παράνομα καταλύματα;

Από το 2008 που ξεκίνησε τη λειτουργία της η Airbnb, έχει προκαλέσει ποικίλλες αντιδράσεις.

Από τη μία οι υποστηρικτές της τονίζουν ότι αποτελεί ένα τρόπο να συμπληρώσει κάποιος το εισόδημά του, νοικιάζοντας το σπίτι του σε ξένους. Στην Ελλάδα, τονίζουν ότι είναι ένας τρόπος κάποιος να μπορεί να καλύψει το ΕΝΦΙΑ για να μην χάσει το σπίτι του.

Ωστόσο, έχει αποδειχθεί (έρευνα American Hotel & Lodging Association – AH&LA, Ιανουάριος 2016)   ότι ανάμεσα στους μεμονωμένους ιδιοκτήτες σπιτιών, κρύβονται  πολλοί που ασκούν «παράνομη» επιχειρηματικότητα.

Στη Νέα Υόρκη που το κλίμα, από ότι φαίνεται, είναι εχθρικό για τη διεθνή πλατφόρμα, η Airbnb «καθάρισε» από τις λίστες της, πάνω από 2.000 παράνομα καταλύματα, τον περσινό Ιούλιο.

Κι από ό,τι φαίνεται η Airbnb μπορεί να δώσει λύση στα παράνομα καταλύματα, αλλά μόνο αν πιεστεί αρκετά.

 

 

 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.